tiistai 21. elokuuta 2012

Ompeluhuone järjestykseen, osa 1

Terveppä terve!

Ompeluun tarvittavat tarvikkeet sekaisin ja mahdollinen ompeluhuone näyttää varastolta himohamstraajien tapaan? 
Missään ei yksinkertaistakaan ohjeistusta, jolla saisi kaaoksen hallintaan? 
Netin valmiit kuvat ihmisten ompeluhuoneista ovat kuin fantasiaa? 
Tuntuuko mahdottomalta pistää itse käytäntöön siivouksen, jolla saisi siistin ja käytännöllisen ompelupisteen kotiinsa?


Ei hätää. Yritän nyt antaa teille ohjeistusta järjestyksen luomiseen. Askel askaleelta. Eikä teidän edes tarvitse rynnätä ostoksille vaan vinkkini toteuttamiset ovat lähestulkoon ilmaisia, vaikkei säilytysratkaisuni olekkaan suoraan mistään sisustuslehdestä. 
Hyllyinä voit käyttää jo olemassa olevia hyllyjä tai kaappeja, jotka vain pyhität ompelutarvikkeillesi. Voit vaikkapa kasata pinoon vanhat yöpöydät. Kirppareilta, kierrätyskeskuksista ja ystäviltäsi voit saada edullisesti toimivia hyllyköitä ja kaappeja.

Säilytyslaatikoita ja lehtitelineita olen askarrellut pahvilaatikoista ja muropaketeista. Myös maitopurkeilla saat pieniä lokeroita. Kankaille on hyvä ostaa muovisia laatikoita ja jos ompelet hieman harvemmin, niin kannelliset laatikot estävät pölyn kertymisen ja niitä voi kasata päällekäin pinoon.

Aloitetaan "alkeista" eli mitkä tavarat kannattaa ensin järjestää.

Elikkäs keksi ensin pysyvä säilytys seuraaville tarvikkeille:


Ompelulangat 
- Saumurilangat ja ompelukonelangat voivat olla samassa laatikossa, mikäli niitä on vain muutamia. Jos omistat enemmän, niin laita nämä langat erikseen. 
- Pieni kannellinen muovilaatikko on myös hyvä tapa pitää langat poissa pölyltä. 
- Langakori on mukava olla sellainen, että sen saa tarvittaessa helposti nostettua pöydälle, jolloin voit etsiä sopivan värisen langan laatikostasi :)
 



Alalangat ja vaihtoneulat
- Yleensä ompelukoneen mukana tulee tarvikelaatikko, jossa on kätevä säilyttää kaikki tarpeellinen. 
- Jos sinulla on alalankapuolia vain vähän, niin kannattaa puolata yhtä väriä vain tarvitsemasi määrä, jottei kaikki puolat ole täynnä erikoisempia värejä. Valkoista ja mustaa voi huoletta pistää puolan täyteen, koska niitä useimmiten tarvitsee.



Muut tarvikkeet
- Liidut ja kynät voi pitää kynäpurkissa, kauniissa juomalasissa tai mukissa. Myös tukeva penaali on kätevä säilytyspaikka.
- Itse käytän liituina normaaleissa puuvärikynissä tulleita keltaista ja valkoista. Oikeaa liitua kannattaa käyttää, jos vaatteeseen ym. ompelutyöhösi jää ne näkyviin esim. paidat. Käytän puuvärejä vuorellisissa vaatteissa sekä laukuissa merkitsemisvälineinä. Ne kun ovat vieläpä helppo terottaakkin. 
- Lyijykyniä tarvitset kaavojen piirtämiseen. Yksi kynänteroitin on hyvä lähellä. Pyyhekumiakin saattaa tarvita. Samassa paikassa on hyvä olla pieni tai/ja isompi viivoitin, mittanauha, ompelusakset, askartelusakset (kaavojen leikkaamiseen), kopiointipyörä sekä kopiointipaperi.
-Nuppineulatyynyjä voi ommella itse. Minulla on myös mangeettinen nuppineula"tyyny", ja niitä saa ihan ompelutarvikekaupoista. Hintaa taisi olla 3-4 euroa.
- Käsinompeluun tarkoitetut neulat voivat olla omassa nuppineulatyynyssään, tai kuten minulla paperiin lävistettyjä sekä alkuperäisessä ostopaketissaan.
- Hakaneulat voi laittaa pieneen jälkiruokakulhoon, matalaan jukurttipurkkiin tai kiinni nuppineulatyynyyn.
- Jossain vaiheessa minulla oli pieni muovikori, jossa oli nämä kaikki tarpeelliset. Sain otettua korin helposti mukaan esim. keittiöön tai lattialle, jos leikkasin kankaita yms.
- Mikäli huone on samalla askarteluhuone, voi tähän samaan paikkaan laittaa nitojan, rei'ittäjän, kontaktimuovin... Samaan paikkaan voi myös laittaa kynäpurkkiin tai isoon baarituoppiin sukkapuikot ja virkkuukoukut.


Napit
- Napeille on monta edullista säilytysvaihtoehtoa. Mikätahansa laatikko, purkki, kulho, ja rasia käy. Kaikki riippuu keräilemiesi nappien määrästä sekä omasta maustasi
- Itselläni on ollut jo pitkään käytössä vanupuikkorasia, mutta se alkaa käydä ahtaaksi :D Isompia nappeja olen pistänyt maitopurkista leikattuun alaosaan. Kuvan maitopurkin pohja ei ole saanut koristetta yllensä, koska säilytysratkaisu on väliaikainen. Vaatteiden mukana tulleet varanapit ovat tulitikkurasiassa.
- Esimerkiksi Ikeassa näkyy olevan suloisia purnukoita:
http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/50081452/

 



 Vetoketjut
- Ehdottomasti oma laatikko, vaikkei sinulla "vielä" olisikaan useampaa vetskaria. Aluksi minäkin ostin vetskarin erikseen aina yhtä vetoketjullista ompelutyötä kohden, mutta sitten niitä alkoi kertyä kirppareilta sekä vanhoista vaatteista ja laukuista irrotettuina. Jossain vaiheessa ympäri asuntoa oli vetoketjuja eikä niitä tietenkään löytänyt koskaan kun tarvitsi.
- Tähän tarkoitukseen sopii kenkälaatikko, muropaketista askarreltu laatikko tai kaupan valmis kori. Vetoketjuja voi laittaa myös ilmoitustauluun nuppineulalla roikkumaan.
- Oma laatikkoni on kokoa 20 x 28 cm, ja se on jonkin ostamani tavaran myyntipakkauslaatikko. Tätä laatikkoa ei tarvinnut tuunata, mutta liimasin siihen rikkinäisen vetoketjun kylkeen osoittaakseen laatikon tarkoituksen. Laatikkoni on ylähyllyllä, koska en tarvitse sitä kovinkaan usein.




Loput pikku sälät vetolaatikossa
- Painonapit, hihamerkit, d-lenkit, soljet, vaatteiden kokolaput, nappeja, hakaneuloja... Loput pikkusälät ovat ompelupöydän vetolaatikossa. 
- Näitä tavaroita ehkä harvemmin tarvitsee, mutta tarvittaessa löytyvät kaikki yhdestä paikasta.
- Monilla ompeluhuoneen esittelijöillä on muovinen kannellinen lokerikko pikkusälälle. Tämä tyttö onkin askarrellut sellaisen maitopurkeista (syystä että en löydä kaupoista niitä muovilokerikkoja ja itseaskartelemalla säästää rahaa). 


Pika-ohje maitopurkki lokerikkoon: 
Kerää kuusi 1,5 litran maitopurkkia ja huuhtele ne.
Mittaa maitopurkeista alaosasta ylöspäin 8 cm. Merkitse kynällä ja leikkaa saksilla. Pese purkit vielä vedellä, jos koet sen tarpeelliseksi. 
Liimaa normaalilla askarteluliimalla (esim. se kuuluisa erikeepperi) maitopurkit toisiinsa. Käytä pyykkipoikia, hiuspinnejä tai klemmareita pitämään purkit kiinni toisissaan. Odota liiman kuivumista. 
Leikkaa kankaasta palasia ja liimaa ne samalla perusliimalla kiinni maitopurkkeihin. Purkin sisäosan kangaspäällystyksen kanssa sai hieman tapella, mutta onnistui sekin.
Muista, ettei säilytyskehikon tarvitse olla kaunis. Voit käyttää jämäkangasta (itse käytin vanhaa verhoa) ja halutessasi koristella nauhan pätkillä tai jollain.
VOIT MYÖS PÄÄLLYSTÄÄ HYLLYPAPERILLA TAI SANOMALEHTIKUVILLAKIN!


Ja lopuksi...

Askartelulaatikko
- Kerää askartelulaatikkoon kaikki kuviosakset, korttipohjat, kontaktimuovijämät, hileet, paljetit...jne.
- Usein askartelutarvikkeet ovat myös ompeluhuoneessa. Lajittele nämä erilleen samoin kuin sukkapuikot ja villalangat. Saat kummasti selkeyttä huoneeseen.
- Itselläni oli ennen iiiiso pahvilaatikko näitä varten, mutta karsin askartelurompetta ja tuunasin isosta muropaketista tähän tarkoitukseen laatikon.

Vasemmalla tarkempaa kuvaa koristelusta. Ja tämä laatikko on siis iso muropaketti. Samanlaisia laatikoita saat myös kenkälaatikoista, yksittäisten jäätelöiden pahvipaketeista, lemmikin ruokapakkauksista, esineiden ostopakkauksista sekä perinteisistä pahvilaatikoista.


 















Tässä tämän kertainen blogi päivitys. Seuraavassa päivityksessä tartumme kiinni kankaiden lajitteluun. Ihan sama missä kankaasi säilytät, mutta ompelua helpottaa, kun kankaat on lajiteltu materiaaleittain, väreittäin sekä tarkoitusperän mukaan esim. tuki- ja vuorikankaat erikseen.