sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Pieniä hyödyllisiä käsitöitäOmpelukoneen suojahuppu


Viime vuoden puolella tein ompelukoneeseeni hupun estämään pölyttymisen. Tietenkin kankaaseen voisi kirjailla tai ommella kuvio/kuvioita, mutta mielestäni se on sopiva ihan vain noinkin. 
 
Huomasin, että Suuri Käsityö -lehdessä, nro 8/2010 on ohje ompelukoneen suojahuppuun, mutta tämä on helppoa ommella ilman ohjettakin. Otat vain mitat ompelukoneestasi ja kangasta leikatessa teet hupusta pari senttiä isomman. Ja kun ompelukoneesi on nenäsi edessä, voit helposti sovittaa huppua ja katsoa, kuinka on sopiva. Tein itse tuohon kantokahvalle aukon, jotta konetta on helppoa nostella ilman hupun pois ottoa.Virkattu hiuspinni


Viime blogimerkinnän jälkeen olen jatkanut virkkauksen harjoittelua. Työlkaverini teki upean pitsikukkaliinan. Arvatkaa halusinko itse myös tehdä sellaisen. Kuten usein voi käydä, ei työstä syntynytkään kukkaliinaa vaan kolmesta kerroksesta tehty kukkanen. Toisen työkaverini ehdotti siitä hiuspinniä ja innostuin ideasta. Keskellä on korumainen nappi (kiva nappi siitä syystä, ettei sitä tunnista napiksi) ja koristelin muutamalla vaalealla helmellä.
Kukan alkuperäinen virkkausohje löytyi Suuri Käsityö -lehdestä, nro 10/2009 (sivulta 74). Se on helppo virkkauksen aloittelijoille. 

 

Sovitusnuken jalustan suojusLähtötilanne alkoi olla varsin kurja. Kuten huomaatte, sovitusnukkeni jalustasta on jäänyt vuokra-asunnon lattiaan ihania jälkiä, joita ei saa millään enää pois. (Onneksi kuitenkin nuo jäljet näkyvät noinkin vahvana vain salamavalon räiskeessä, joten niitä ei normaalisti huomaa ellei tiedä mitä katsoo.) Olen vuokralaisena oikea unelma :D
Aiemmin olen yrittänyt pitää talouspaperipaloja jalustan alla, mutta ne aina lähtevät paikoiltaan. Siksi päätin eräänä yönä ommella pikaisesti jonkinlaisen suojan säästämään lattioita.

Työ eteni juuri niin kuin useimmat työni yleensä: suunnittelen samalla kun teen. Se aiheuttaa ajan tuhlausta aina, mutta en jaksa suunnitella alusta loppuun jotakin, joka kuitenkin tulee vain itselleni.

Ompelin aluksi "sukat" jaloille. Päätyihin laitoin kangasta kaksin kerroin, jottei millään pystyisi syntymään uusia jälkiä lattiaan. Ja mahdollista myöhempää pesua varten kuminauhat helpottamaan "pukemista" ja pois ottoa. 

Aluksi mietin soveltaa virkkausoppejani varteen, mutta toistaiseksi tyydyin omituiseen ompeluviritelmään, johon heitin kiinnitykseksi nepparit. Ehkä vielä jonain päivänä laitan siihen pitsimäistä virkattua reunaa. Niin, ehkä :) (Tuskin jaksan XD Mutta idea oli hyvä :D) 


Valmis työ vei enemmän aikaa kuin ajattelinkaan ja tuo oranssi-musta varsikappale tuli ommeltua todella rumasti. Mutta onneksi tämä suojus jää niin lattianrajaan, ettei kukaan sitä sen tarkemmin syynää :) Välttämättä ei edes tule huomatuksi, mutta ehkäpä nyt vuokrakämppien lattiat pysyvät turmiotta vielä seuraavillekkin vuokralaisille. Ompa ainakin oma asumisen jälki tullut jo jätettyä tähän hetkelliseen kotiin :)
Helpot tossut

Suuri Käsityö -lehdessä, nro 11-12/2007, on ohje helppoihin tossuihin. Minulla on yksittäisiä jämäkeriä Novita Teddy -langasta ja päätin käyttää sen tossuihin, jotka tehtiin puikoilla nro 5.
Koko on kaikkiin tossuihin sama. Luo 30 s. Neulo 1 krs oikein. Neulo sitten 9 o, 1 n, 10 o, 1 n, 9o. Seuraavalla kierroksella oikein. Jatka näitä kahta riviä, kunnes kappale yltää kantapäästä jalkaholvin keskelle.
Jatka nyt viidellä puikolla 1 o 1 n -joustinta, kunnes kappale yltää varpaiden kärkeen. Kavenna ja päättele tossu. Näin, se on valmis :)
Ohje on Anu Harkin, enkä tiedä saako sitä näin julkaista, mutta onhan se tuossa lehdessäkin ja en käytä ohjetta mitenkään kaupallisiin tarkoituksiin.


~


Tämmöinen superpostaus nyt tänään :) Mukavaa kevään alkua!

2 kommenttia:

  1. Kivoja ideoita! Terv.Sirre

    VastaaPoista
  2. Ihana hiuspinni! Onpa muuten kivoja ja monipuolisia juttuja täällä sun blogissa!

    VastaaPoista